MENU SLUITEN
Datavisualisatie die de wereld veranderde: grondsteen voor de wereldgezondheidsorganisatie WHO

Datavisualisatie die de wereld voorgoed veranderde: grondsteen wereldgezondheids organisatie WHO

 

Data zijn belangrijk. Ze informeren ons over de richting die we moeten inslaan en welke acties we moeten ondernemen. Data worden ook gebruikt om levens te redden. Het was Florence Nightingale die de Britse overheid in 1856 heeft doen beseffen dat betere hygiëne in ziekenhuizen absolute noodzaak was. Alleen door data goed te communiceren wist Nightingale de levens van duizenden soldaten te redden. Ze legde de grondsteen voor de latere wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en veranderde de wereld voorgoed.

Enorme gegevensverzameling kon overheid niet overtuigen

Florence Nightingale is vooral bekend vanwege haar tomeloze inzet voor gewonde soldaten tijdens de Krimoorlog in 1856. Nightingale verzorgde gewonde soldaten die onder erbarmelijke omstandigheden verbleven in onhygiënische en overvolle ziekenhuizen. In die tijd verzamelde ze een enorme hoeveelheid gegevens over sterfte, ziekte en leefbaarheid in mensonterende ziekenhuizen. Ondanks die enorme gegevensverzameling kon ze de overheid maar niet overtuigen meer geld vrij te maken voor betere hygiëne in ziekenhuizen.

Krachtig dataverhaal

Na talloze vergeefse pogingen realiseerde Nightingale zich, dat een betere manier van communiceren nodig was om de overheid te kunnen overtuigen. In 1858 maakte ze deze visualisatie van de data om de hoge sterfte aan te tonen van soldaten in het Britse leger. Met deze visualisatie maakte ze duidelijk dat de meeste soldaten stierven door slechte hygiëne in ziekenhuizen (grijs). En niet zoals tot dan toe werd aangenomen, door kogels aan het front (rood). De enorme gegevensverzameling kon de overheid niet overtuigen. Nightingale realiseerde zich dat het niet genoeg was om alleen de data te laten zien. Er was meer nodig om de overheid te voertuigen. Ze zou de data tonen én aangeven welke actie moest worden ondernomen. De overheid besloot direct geld vrij te maken voor het verbeteren van de hygiëne in ziekenhuizen.

Datavisualisatie van Florence Nightingale
IN DE KRIMOORLOG VIELEN MEER DODEN DOOR SLECHTE HYGIENE IN ZIEKENHUIZE (BLAUW) DAN DOOR KOGELS AAN HET FRONT (ROZE). DATAVISUALISATIE VAN FLORENCE NIGHTINGALE.

Datavisualisatie: beslissingen op grond van feiten

Door gegevens te visualiseren ontstaat een gemeenschappelijke taal die mensen direct begrijpen. Iedereen in de besluitvorming wordt erdoor op gelijk niveau gebracht: bestuurders, wetenschappers, artsen. Mensen gaan verbanden zien die ze eerder niet zagen. Sinds de introductie door Nightingale worden in de gezondheidszorg belangrijke besluiten genomen op basis van gevisualiseerde data. Het stelt artsen, bestuurders en wetenschappers in staat beslissingen te nemen op grond van feiten. Feiten die ze op grond van de visualisatie nu ook echt kunnen zien, begrijpen en verklaren.

Door data goed te communiceren, wist Nightingale de levens van duizenden soldaten te redden. 

Meer weten over effectief data communiceren? Volg SkillsLab op Linkedin