MENU SLUITEN

Datavisualisatie die de wereld voorgoed veranderde: grondsteen Wereldgezondheids-organisatie WHO

Dat het visualiseren van data mensen en organisaties helpt betere beslissingen te nemen is bij velen wel bekend, maar dat datavisualisatie de levens van duizenden, misschien wel miljoenen mensen heeft gered, is waarschijnlijk minder bekend. Het was Florence Nightingale die door data te visualiseren de Britse overheid in 1856 heeft doen beseffen dat betere hygiëne in ziekenhuizen noodzaak was. Door het aantal sterfgevallen op een visuele manier uit te leggen, redde ze de levens van duizenden soldaten en legde ze de grondsteen voor de latere wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

DOOR: ERIC JANSSEN

15 SEPTEMBER 2018

LEESTIJD: 2 MINUTEN

Visualisatie had impact

Florence Nightingale is vooral bekend vanwege haar tomeloze inzet voor gewonde soldaten tijdens de Krimoorlog in 1856. Nightingale verzorgde gewonde soldaten die onder erbarmelijke omstandigheden verbleven in onhygiënische en overvolle ziekenhuizen. Ze verzamelde een enorme hoeveelheid gegevens over sterfte, ziekte en leefbaarheid in mensonterende ziekenhuizen. Maar ondanks die enorme verzameling gegevens wist ze de Britse overheid er niet van te overtuigen geld vrij te maken voor betere hygiënemaatregelen in ziekenhuizen.

Na talloze vergeefse aanvragen voor meer budget realiseerde Nightingale zich, dat een betere manier van communiceren nodig was om de overheid te overtuigen. In 1858 maakte ze deze datavisualisatie om de hoge sterfte aan te tonen van soldaten in het Britse leger. Door de gegevens te visualiseren, kon Nightingale inzichtelijk maken dat niet de meeste soldaten stierven door kogels aan het front (rood), maar door slechte hygiëne in ziekenhuizen (blauw/grijs). Het was niet de enorme gegevensverzameling waarmee Nightingale de overheid probeerde te overtuigen, maar deze krachtige visualisatie die de juiste impact had. Deze datavisualisatie deed de overheid direct besluiten geld vrij te maken voor het verbeteren van de hygiëne in ziekenhuizen.

Datavisualisatie van Florence Nightingale
IN DE KRIMOORLOG VIELEN MEER DODEN DOOR SLECHTE HYGIENE IN ZIEKENHUIZE (BLAUW) DAN DOOR KOGELS AAN HET FRONT (ROZE). DATAVISUALISATIE VAN FLORENCE NIGHTINGALE.

Beslissingen op basis van feiten

Door gegevens visueel te maken ontstaat een gemeenschappelijke taal die mensen direct begrijpen. Iedereen in het besluitvormingsproces wordt daardoor op gelijk niveau gebracht. Mensen gaan verbanden zien die ze eerder niet zagen. Sinds de introductie door Nightingale in 1858 worden in de gezondheidszorg belangrijke besluiten genomen op basis van datavisualisatie, omdat het artsen, bestuurders en wetenschappers helpt beslissingen te nemen op grond van feiten en niet op basis van intuïtie.

Datavisualisatie helpt bestuurders besluiten nemen op grond feiten in plaats van intuïtie.

Meer leren?

In de serie Datavisualisatie die de wereld voorgoed veranderde leggen we uit wat de impact van datavisualisatie is geweest op belangrijke beslissingen in de wereld.

Hieronder nog meer artikelen in deze serie.