MENU SLUITEN
Datavisualisatie die de wereld veranderde: grondsteen voor de wereldgezondheidsorganisatie WHO

Hoe data storytelling de wereld verandert: ontstaan van de WHO

Hoewel het verzamelen van data in sneltreinvaart toeneemt, blijft de kracht van data storytelling bij het nemen van kritische bedrijfsbeslissingen nog te vaak onbenut. Met als gevolg dat veel innovatieve datagedreven ideeën onnodig stranden in de laatste fase van communicatie. Decision makers overtuigen met data vraagt meer dan het laten zien van een tabel of grafiek. Data vertellen ons wat er is gebeurd, maar het is de storytelling die pas zorgt voor échte verandering. Hoe data storytelling de wereld echt kan veranderen, blijkt wel uit de inspanningen van Florence Nightingale en het ontstaan van de WHO daaruit.

Overheid niet overtuigd. Ondanks alle data

 

Florence Nightingale, de Lady of the Lamp, is vooral bekend vanwege haar tomeloze inzet voor gewonde soldaten tijdens de Krimoorlog in 1856. Wat minder bekend is, is dat Nightingale een intelligente goed opgeleide dochter was uit een zeer welgestelde Engelse familie. Ondanks sterk verzet van haar familie, deed Nightingale ervaring op in het verzorgen van zieken. Verpleging als vak was toen nog niet uitgevonden.

Nightingale verzorgde in die tijd gewonde soldaten die onder erbarmelijke omstandigheden moesten verblijven in onhygiënische en overvolle ziekenhuizen. Als statistica verzamelde ze een enorme hoeveelheid data over sterfte, ziekte en (on)leefbaarheid in mensonterende ziekenhuizen. Ondanks alle data die ze verzamelde, kon ze de overheid niet overtuigen om meer geld vrij te maken voor betere hygiëne in ziekenhuizen.

Wat als verhaal ontbreekt

 

Na talloze vergeefse pogingen realiseerde Nightingale zich, dat het laten zien van alsmaar meer data de overheid niet ging overtuigen. Er was een betere manier van communiceren nodig. Het ontbrak aan een overtuigend verhaal dat gericht was op het nemen van de juiste beslissing. 

Het verzamelen van data in organisaties is natuurlijk belangrijk. We gebruiken data in allerlei analyses en vertrouwen op die data om te weten wat er is gebeurd. Maar om te begrijpen welke impact ontwikkelingen in die data hebben op de organisatie en in dit geval mensenlevens, was meer nodig dan een rapport of een tabel. Het opstellen van een aanbeveling die wordt goedgekeurd door decision makers vereist niet alleen een beargumenteerd, maar ook een overtuigend verhaal. Waarom is beargumenteren niet genoeg zul je je misschien afvragen? Omdat Nightingale niet alleen wilde bewijzen dat ze beschikte over de juiste feiten of data (beargumenteren), maar ook decision makers tot actie wilde bewegen. En dat vraagt om overtuigen.

Dataverhaal overtuigt decision makers

 

Nightingale besefte dat data niet voor zichzelf spreken. Het doen van een goede aanbeveling houdt meer in dan het presenteren van data die je hypothese bewijzen – of weerleggen. Dat is slechts het begin. In een datagedreven aanbeveling neem je daarna de stap om aan te geven welke actie moet worden ondernomen om het probleem op te lossen. En een effectieve aanbeveling maakt de actie die nodig is, echt overtuigend. Dat betekent dat je een enorme sprong voorwaarts maakt als je zinvolle data weet te gebruiken voor het vertellen van een zinvol verhaal.

Om decision makers tot actie te bewegen werkte Nightingale in 1858 aan een goed gestructureerde en logisch samenhangende aanbeveling die bestond uit een beschrijving van:

1. de situatie nu;
2. het probleem dat dat oplevert;
3. de actie die nodig is om het probleem op te lossen.

 

1. De situatie nu?

Overvolle, smerige ziekenhuizen waar het ontbrak aan medische basisbenodigdheden, goede sanitaire voorzieningen en een betrouwbare administratie.

 

2. Welk probleem levert dat op?

Onhygiënische omstandigheden in ziekenhuizen leidde voor soldaten tot 10x meer kans om te sterven aan besmettelijke ziektes als tyfus, cholera en dysenterie dan aan verwondingen door gevechten aan het front.

 

3. Wat is de oplossing of aanbeveling?

We moeten betere hygiënemaatregelen nemen om talloze levens van soldaten te redden.

 

Data storytelling is het destilleren van essentiële inzichten uit data en die belangrijke nieuwe inzichten presenteren op een manier die decision makers helpt betere beslissingen te nemen. Het is een methodiek die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en bijzonder waardevol blijkt in situaties waar groepen of teams kritische beslissingen moeten nemen en de uitkomsten van data analyses gebruiken als onderdeel van het besluitvormingsproces.

OM DECISION MAKERS TE OVERTUIGEN MAAKT NIGHTINGALE VISUEEL DUIDELIJK DAT ER IN DE KRIMOORLOG MEER DODEN VIELEN DOOR SLECHTE HYGIËNE IN ZIEKENHUIZEN (BLAUW / GRIJS) DAN DOOR KOGELS AAN HET FRONT (ROZE).

Datavisualisatie: beslissen op grond van de feiten

 

Als het gaat om adviseren voor datagedreven besluitvorming, is het belangrijk je bevindingen te delen op de meest deskundige en informatieve manier. Nightingale ondersteunde haar verhaal met deze overtuigende visualisatie van de data. Het toonde de hoge sterfte aan van soldaten in het Britse leger. Met deze visualisatie maakte ze duidelijk dat de meeste soldaten stierven door slechte hygiëne in ziekenhuizen (grijs). En niet, zoals tot dan toe werd aangenomen, door kogels aan het front (rood).

De enorme gegevensverzameling kon de overheid niet overtuigen. Nightingale realiseerde zich dat het niet genoeg was om alleen de data te laten zien. Er was meer nodig om de overheid te overtuigen. Ze zou de data tonen én aangeven welke actie moest worden ondernomen. De overheid besloot direct geld vrij te maken voor het verbeteren van de hygiëne in ziekenhuizen.

OM DECISION MAKERS TE OVERTUIGEN MAAKT NIGHTINGALE VISUEEL DUIDELIJK DAT ER IN DE KRIMOORLOG MEER DODEN VIELEN DOOR SLECHTE HYGIËNE IN ZIEKENHUIZEN (BLAUW / GRIJS) DAN DOOR KOGELS AAN HET FRONT (ROZE).

Door gegevens te visualiseren ontstaat een gemeenschappelijke taal die mensen direct begrijpen. Iedereen in het besluitvormingsproces wordt erdoor op gelijk niveau gebracht. Met haar visualisatie bracht Nightingale niet alleen artsen en wetenschappers, maar ook bestuurders op hetzelfde niveau. Bestuurders gingen verbanden zien die ze eerder niet zagen. Sinds de introductie door Nightingale worden in de gezondheidszorg belangrijke besluiten genomen op basis van gevisualiseerde data. Het stelt decision makers in staat beslissingen te nemen op grond van de feiten. Feiten die ze dankzij de visualisatie nu ook echt kunnen zien, begrijpen, verklaren en delen met anderen.

Met data liet Nightingale zien wat er gebeurde, maar het was de storytelling die zorgde voor verandering.

HUGH SMALL
HISTORICUS EN POLITIEK ECONOOM

Sneller de juiste beslissingen

 

Nightingale’s dataverhaal overtuigde bestuurders om geld vrij te maken voor betere hygiënemaatregelen in ziekenhuizen. Het was de combinatie van diepgaand onderzoek en aandacht voor data storytelling die er voor zorgde dat Nightingale zorgde voor échte grote verandering. Ze werd een van de meest invloedrijke vrouwen. Zelfs tot ver na haar dood. Met haar hervormingen heeft ze vele levens gered. Schattingen lopen in de miljoenen. Nightingale was sociaal hervormer, statistica en grondlegster van de moderne verpleegkunde, het Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Historicus Hugh Small beschouwt Nightingale als ‘de eerste die statistische grafieken gebruikte om mensen te overtuigen van de noodzaak tot verandering’. Dat maakt haar een pionier als data storyteller en veranderaar (Small, 1998).