MENU SLUITEN
CWT innoveert en verbetert diensten door data effectief te communiceren

Hoe Wagonlit data gebruikt voor het bedenken van nieuwe diensten

 

Carlson Wagonlit Travel combineert data, analyse, visualisatie en verhaal in een datastory om diensten te verbeteren en te innoveren.

PROBLEEM

Wagonlit beschikt over enorme hoeveelheden data. Maar hoe gebruiken ze die data om diensten te verbeteren?

OPLOSSING

Door data tot leven te brengen – in de vorm van verhaal – kan Wagonlit echte verandering in gang zetten en zorgen voor meer innovatie.

Van data naar actie

 

Catalin Ciobanu is directeur Global Product Innovation bij Carlson Wagonlit Travel (CWT). CWT is een succesvol bedrijf dat wereldwijd actief is in zakenreizen, vergaderingen en evenementen. Ciobanu gebruikt data om diensten van Carlson te analyseren en verbeteren. Ciobanu: ‘We gebruiken datavisualisatie om ruwe data te vertalen naar nieuwe inzichten. Maar het houdt voor ons niet op als de data in een grafiek staan. Als we kansen willen benutten, zullen we met die nieuwe inzichten iets moeten doen. We zullen data moeten omzetten in acties voor de organisatie’.

Data in Excel tabellen bieden geen inzicht

 

Ciobanu analyseert gegevens over reisstress en presenteert de resultaten aan het bestuur van CWT. Hij zoekt patronen en verbanden in een database van meer dan 80 miljoen reisboekingen. Als voormalig natuurkundige heeft hij geleerd om visueel te denken. “Als natuurkundigen analyseerden we enorme datasets en die data konden we niet begrijpen als we ze niet eerst visualiseerden. Toen ik bij Carlson Wagonlit kwam kwam werken, waren veel gegevens verzameld in tabellen in Excel. Daar kon ik natuurlijk geen belangrijke inzichten uit krijgen”.

Niemand had eerder dit inzicht gekregen

 

Ciobanu: ‘Iedereen bij CWT (18.000 medewerkers over 145 landen) ging er tot dan toe van uit dat reisstress een positieve correlatie kende. Het oude idee was dat hoe meer we reizen, hoe meer stress we ervaren. Door Excel tabellen te vervangen door visualisaties kregen we echter een compleet nieuw inzicht. Het was heel duidelijk te zien dat stress bij mensen die weinig reizen alle kanten op ging en dat stress normaliseert naarmate mensen meer reizen. Niemand had ooit eerder dit inzicht gekregen op basis van de data’.

Reisstress. CWT

Data hebben een stem nodig

 

‘Er wordt wel eens gezegd ‘de data spreken voor zichzelf’. Maar de waarheid is dat data zichzelf niet communiceren. Het is mijn taak om nieuwe data-inzichten een duidelijke stem te geven. En dat vereist creatief denken. Met creatief bedoel ik niet ‘creatief zijn met cijfers’ of het toelaten van bias in onze algoritmen of feitelijke conclusies. Nee, creatief denken gebruik je nádat je er zeker van bent dat de werkelijkheid wordt weergegeven in de data. Creativiteit is dan nodig om te bedenken welke acties moeten volgen om waarde te creëren voor de organisatie’.

Effectief data communiceren is weten wie de decision maker is en je communicatie afstemmen op wat zij belangrijk vinden.

CATALIN CIOBANU
DIRECTEUR GLOBAL PRODUCT INNOVATION
CARLSON WAGONLIT TRAVEL

Data communiceren aan senior decision makers

 

‘Data vertalen naar een advies voor executives, vereist meer dan het laten zien van de data in een grafiek. Die grafiek is slechts het begin. Vaak zetten we de complexe grafieken die we gebruiken om data te analyseren zelfs om naar andere, meer eenvoudige grafieken. Daarin leggen we heel duidelijk uit wat onze nieuwe inzichten zijn. Decision makers moeten veel beslissingen nemen. Vaak in korte tijd. Ze willen niet eerst moeten bediscussiëren wat er nou precies in een complexe grafiek staat. Ze willen nieuwe inzichten snel kunnen begrijpen en allemaal dezelfde conclusie trekken om vervolgens de acties te bespreken die moeten gebeuren. Alleen door data effectief te communiceren in de vorm van een dataverhaal kunnen we mensen in de organisatie overtuigen, motiveren en inspireren tot actie.

‘CWT opereert in een snel veranderende omgeving, daarom moeten bestuurders snel de juiste beslissing kunnen nemen. Hoe hoger het beslissingsniveau, des te meer gestructureerd en beknopt dient een aanbeveling zelfs te zijn. Wij schrijven onze bevindingen in de vorm van een verhaal om bestuurders te kunnen overtuigen. In heldere overtuigende taal leggen we niet alleen uit wat we hebben ontdekt in de data, maar ook welke impact dat heeft op de organisatie en welke actie nodig is om het morgen beter te doen. Dan kunnen zij betere en snellere beslissingen nemen’.

CATALIN CIOBANU: MIJN ROL IS OM KENNIS OVER TE BRENGEN