MENU SLUITEN

In Gewoon Nederlands: Blockchain

PARTNER

Brightlands Smart Services

CHALLENGE

Blockchain gaat grote impact hebben op ons leven. Maar de beschrijving ervan is meestal erg technisch. Leg blockchain uit zodat meer mensen het beter begrijpen

RESULTAAT

“Blockchain in Gewoon Nederlands” is geen beschrijving van de techniek achter blockchain, maar een heldere visuele uitleg over hoe blockchain ons leven kan veranderen

TEAM

Nathalie Drost, Eric Janssen

Brightlands Smart Services

Brightlands Smart Services Campus is een vooruitstrevend instituut dat bestaat uit onderzoekers en opleiders, innovatieve ondernemers en toonaangevende bedrijven op het gebied van human resource management en smart services. Techruption bijvoorbeeld is een community voor Blockchain, Artificial Intelligence en klimaatverandering. APG Groeifabriek, ook gevestigd op de Campus, doet voortdurend onderzoek naar nieuwe business modellen en nieuwe technologieën.

 

Blockchain

We horen er bijna dagelijks over. Blockchain. Maar er zijn nog heel veel mensen die niet weten waarom blockchain belangrijk is en wat de impact van deze nieuwe technologie gaat zijn. Oorzaak is dat de uitleg zich tot nu toe vooral richt op techniek. Blockchain-deskundige Nathalie Drost van APG Groeifabriek en B&F wilden daar iets aan doen.

Om een complex onderwerp als Blockchain aan een breed publiek uit te leggen, is het belangrijk om niet de techniek en het proces voorop te stellen, maar hoe zo'n innovatie het dagelijks leven van mensen beter kan maken.

ERIC JANSSEN
INFORMATION DESIGN CONSULTANT
BLACKBIRD & FINCH

Experience design

Als mensen het spoor bijster raken als gevolg van een te gedetailleerde en technische beschrijving van een complex onderwerp als bijvoorbeeld blockchain, dan verliezen ze vertrouwen in hun eigen vermogen om iets te begrijpen. Onderzoek leert ons dat mensen de zender van de boodschap dan zien als veroorzaker van dat onvermogen. Door bij het ontwerpen van de uitleg te kiezen voor herkenbare situaties (gifei schandaal), korte teksten en visuele elementen, groeit het vertrouwen van de lezer en is hij bereid om zich verder te verdiepen in een onderwerp dat aanvankelijk erg complex leek. Deze positieve ervaring koppelt de lezer ook aan de zender. 

Blockchain in gewoon Nederlands
We wilden een complex onderwerp - blockchain - op een begrijpelijke manier onder de aandacht brengen van veel mensen. Door samen met B&F te werken aan informatie design zijn we gekomen we tot een duidelijke en bruikbare uitleg waarmee we nu een grote groep mensen kunnen bereiken.

NATHALIE DROST
BLOCKCHAIN DESKUNDIGE APG Groeifabriek
CO-FOUNDER NESTEGG

Samenwerking

Onder de naam ‘In Gewoon Nederlands werkt B&F samen met non-profit organisaties, stichtingen, overheid en sociaal bewuste ondernemingen om belangrijke, maar moeilijke onderwerpen beter uit te leggen aan meer mensen.

B&F wil de wereld waarin we leven en werken begrijpelijker maken door belangrijke informatie beter uit te leggen. Bij het ontwerpen van betere uitleg plaatsen wij mensen centraal. Wij zoeken organisaties die dezelfde mensgerichte missie hebben om mee samen te werken. Heb je een belangrijk idee dat betere uitleg nodig heeft? Laten we het bespreken.