MENU SLUITEN

PWRI maakt complex jaarverslag toegankelijk en bruikbaar

CLIENT

PWRI

CLIENTVRAAG

Leg de complexe informatie in een jaarverslag uit op een manier die aansluit op de behoefte van de lezers

RESULTAAT

“PWRI in het kort” is een heldere visuele samenvatting (dashboard) die de gebruiker helpt het jaarverslag makkelijk te begrijpen en alle belangrijke informatie te lezen in minder dan 30 seconden

TEAM

Anke Bos, Berry Spitsbaard, Ingrid Brons, Hans Kop, Ronald Köster, Gregory Ho a Hing, Eric Janssen

PWRI

PWRI is het pensioenfonds voor mensen in de sociale werkvoorziening. Met een belegd vermogen van ruim € 8 miljard verzorgt PWRI het inkomen voor later van zo’n 200.000 mensen. Het fonds verdiende meerdere awards voor met name klantgerichtheid en het centraal stellen van de deelnemer.

In tegenstelling tot een advertentie, is een jaarverslag wel betrouwbaar: het wordt getoetst door een accountant. Vanwege die betrouwbaarheid is het jaarverslag voor PWRI een belangrijke bron van informatie voor iedereen die bij het fonds betrokken is: mensen die in het fonds deelnemen, werkgevers, overheid, toezichthouders, leveranciers en (toekomstige) medewerkers. Door dit lastige onderwerp toegankelijk te maken en helder uit te leggen voor iedereen willen we mensen centraal stellen. PWRI vraagt Blackbird & Finch (B&F) om daar bij te helpen.

Pensioen is vaak lastig, maar wel belangrijk. Wij moeten zorgen voor begrijpelijke informatie, daarom doen wij erg ons best op het jaarverslag.

XANDER DEN UYL
BESTUURDER
PWRI

We willen informatie echt toegankelijk maken

Pensioen vinden mensen een complex onderwerp en ze stellen het lezen daarover liefst zo lang mogelijk uit. Dat blijkt uit aanvullend designonderzoek dat B&F voor PWRI doet. Foto’s maken een document misschien aantrekkelijk, maar toegankelijkheid van informatie wordt vooral bepaald door het gebruik ervan. Door een lastig onderwerp als pensioen visueel uit te leggen, vinden mensen de informatie toegankelijker, begrijpen ze het sneller en onthouden ze het beter.

Ook als mensen geen tijd of zin hebben om te lezen, willen we ze tóch informeren. Deze heldere visuele uitleg helpt daar enorm bij.

HARM KELDERMAN
BESTUURDER PWRI

Een jaarverslag is doorgaans een verzameling platte tekst en cijfers. Niet erg toegankelijk dus. Met hun informatie design expertise wist B&F de voornaamste items te visualiseren en kan de lezer in een oogopslag zien wat belangrijk is.

ANKE BOS
STRATEGISCH COMMUNICATIE ADVISEUR
PWRI

PWRI wint communicatieprijzen

PWRI ontving twee belangrijke communicatieprijzen: de PBM Communicatieprijs voor beste communicatie met deelnemers en de Pensioen Pro Award van Het Financieele Dagblad en de Britse pensioenuitgever IPE. PWRI ontvangt de prijs voor ‘meest klantvriendelijke fonds’. ‘PWRI zet op vindingrijke manier verschillende media in om zijn achterban goed te informeren. Andere fondsen kunnen hier van leren’.