MENU SLUITEN
Waarom is visueel communiceren en presenteren ineens zo belangrijk?

Waarom informatie visualisatie essentieel is in ieder besluitvormingsproces

17 JULI 2024

LEESTIJD
6 MIN.

Data- of informatievisualisatie, we horen er steeds vaker over. Maar wat is dat eigenlijk en is het nou echt zo belangrijk voor mijn werk of is het de zoveelste hype die vanzelf wel weer voorbij gaat? Dit zijn 7 redenen om belangrijke informatie te visualiseren.

1. Omdat het werkt

Er is de laatste jaren veel cognitief neuropsychologisch onderzoek gedaan. Sinds we de activiteit van onze hersenen kunnen meten bij het verwerken van informatie, weten we beter hoe ons brein werkt. Uit die onderzoeken blijkt dat het visualiseren van informatie bijzonder effectief is. De beste manier om dat te laten zien is aan de hand van een voorbeeld. Hieronder twee voorbeelden van wat we moeten doen in geval van een hotelbrand. Voorbeeld 1 is tekst. Voorbeeld 2 is dezelfde informatie, maar dan visueel gemaakt. Oordeel zelf welke presentatie beter werkt.

Ons brein verwerkt een beeld vele malen sneller dan tekst. Ook onthouden we gemiddeld maar 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien. Visuele communicatie is daarmee vele malen effectiever dan cijfers en tekst. Visuele informatie wordt sneller begrepen, beter onthouden en is daardoor effectiever te gebruiken dan (alleen) tekst.

Mensen verwerken visuele informatie vele malen sneller dan tekst.

HARVARD BUSINESS REVIEW

2. Voorkomt miscommunicatie

Geen enkele andere informatie is kritischer dan kwantitatieve gegevens. Cijfers laten zien wat er gebeurt in een organisatie. Hoe we presteren en hoe we dingen beter kunnen doen. Om daarover te vertellen worden getallen en bedragen soms in zinnen gebruikt. Dat noemen we ‘statistische zinnen’. Risico bij het gebruik van statistische zinnen is dat het kan leiden tot miscommunicatie. Statistische tekst kunnen we ook vervangen door visuele informatie. Visuele informatie is voor mensen gemakkelijker te begrijpen dan statistische tekst, omdat ze geen bedragen uit eerdere zinnen hoeven te onthouden om te vergelijken. Ook hoeven ze niet te letten op zinsopbouw en hoeven ze onderwerpen en werkwoorden niet te ontleden om de informatie te begrijpen: [swipe]

3. Mensen willen sneller geïnformeerd worden

Om snel een grote hoeveelheid complexe informatie te kunnen begrijpen is een betere manier van communiceren nodig dan de lange teksten die we gewend waren uit het verleden. Belangrijke nieuwsmedia als de New York Times en de Washington Post zien informatievisualisatie als de oplossing voor dat probleem en zetten al jaren vol in op visuele journalistiek. En met succes, want de lezer wordt steeds kritischer. Mensen willen steeds sneller geïnformeerd worden. Ze accepteren de lange teksten van weleer niet meer. Ook Nederlandse media zien de impact die visuele journalistiek heeft. NOS en het Financieele Dagblad liepen aanvankelijk voorop, maar tal van andere media presenteren nu nieuwsdata in de vorm van visuele informatie. Bedrijven en andere organisaties zien die ontwikkeling ook en proberen er competitief voordeel uit te halen.

 

In de laatste 10 jaar laat Google Trends wereldwijd een sterk stijgende belangstelling zien voor het zoekbegrip ‘data visualization’. Visuele informatie wordt de norm als het gaat om effectieve communicatie. Dat geldt voor onze samenleving, maar vooral ook in het bedrijfsleven waar dagelijks tal van grote beslissingen worden genomen.

Als een manager tegenwoordig een verwarrende lijngrafiek ziet die rechtstreeks uit Excel in een presentatie is geplakt, vraagt ze zich af waarom het niet kan zoals die duidelijke en bruikbare grafiek in haar fitness-app.

HARVARD BUSINESS REVIEW

4. Brengt discussie op gang

Mensen beargumenteren standpunten en gebruiken daarbij steeds vaker visuele informatie. Ze gebruiken datavisualisatie om hun punt te bewijzen. ‘De data liegen niet.’

Datavisualisatie-klimaatverandering-BBC
DATAVISUALISATIE WORDT GEBRUIKT OM STANDPUNTEN TE BEWIJZEN

5. Helpt beslissingen nemen onder druk

Mensen die gediagnosticeerd worden met een ernstige ziekte ervaren dat doorgaans als een ingrijpende gebeurtenis in hun leven en het is aanleiding voor veel vragen. Steeds meer medisch specialisten gebruiken datavisualisaties om patiënten beter uit te leggen wat hun kansen zijn. Een heldere visuele weergave van de overlevingskansen bij een ingreep helpt mensen betere beslissingen nemen. In een snel veranderende wereld moeten steeds meer beslissingen worden genomen onder hoge (tijds)druk. Door kritische bedrijfsinformatie te visualiseren, kunnen decision makers sneller de juiste vragen stellen, betere discussies voeren en uiteindelijk betere beslissingen nemen.

DATAVISUALISATIE MEDISCH SPECIALISTEN
MEDISCH SPECIALISTEN GEBRUIKEN VISUELE INFORMATIE OM PATIËNTEN TE HELPEN BETERE BESLISSINGEN TE NEMEN

6. Bedrijven vinden het belangrijk

Onderzoeken van onder meer Harvard Business Review, Gartner en McKinsey laten zien dat organisaties die investeren in datavisualisatie het beter doen dan organisaties die dat niet doen. Het zijn niet de organisaties die beschikken over veel data die succesvol zijn, maar de organisaties die data effectief weten te communiceren.

 

Visueel presenteren en effectief communiceren van data is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt voor managers en professionals. Het is essentieel voor het zetten van de laatste stap in het inbedden van nieuwe inzichten in de bedrijfscultuur. In een wereld waarin alles draait om data, investeren steeds meer organisaties in deze belangrijke vaardigheden voor hun professionals.

Organisaties die investeren in het visualiseren van data zullen nieuwe kansen en risico's ontdekken in die enorme hoeveelheid data die ze verzamelen. Organisaties die dat niet doen zullen die kansen missen.

MCKINSEY-RAPPORT
'BIG DATA: THE NEXT FRONTIER FOR INNOVATION'

Autofabrikant Tesla verzamelt terabytes aan ruwe data van sensoren die ze op de auto’s hebben gemonteerd. Die data op zichzelf zijn waardeloos, dat is de reden waarom Tesla al die gegevens visualiseert. Tesla wil patronen ontdekken en nieuwe inzichten kunnen ontdekken in die data. En dat lukt alleen als de data zijn gevisualiseerd. Die nieuwe kennis gebruikt Tesla om hun producten en diensten steeds verder te verbeteren.

 

Onderstaande visualisatie toont de bandenspanning die Tesla verzamelt van een bepaald type Tesla. Er is niet veel voor nodig om te zien wanneer Tesla-rijders hun banden pompen, welke band het zachtst is en welke het hardst. Deze trends zijn niet zichtbaar in de data, daarom maakt Tesla ze visueel. Bedrijven als Tesla, Netflix, Google en Apple zijn erg succesvol met het visualiseren van data. Ze gebruiken visualisatietechnieken om de wereld van hun klanten beter te begrijpen.

Tesla Datavisualisatie, B&F
TESLA GEBRUIKT DATAVISUALISATIE OM PRODUCTEN TE KUNNEN VERBETEREN EN TE INNOVEREN

7. Duidelijke visuele informatie wordt beschouwd als betrouwbaar

We visualiseren steeds vaker informatie. Studies laten zien dat als we dat niet goed doen, mensen onze informatie beoordelen als ‘minder betrouwbaar’. Niet degene die de informatie presenteert maar de informatie zélf wordt gezien als minder betrouwbaar.

 

Grafiek A werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, een tijdschrift voor medisch specialisten. Door diezelfde informatie voor te leggen aan een publiek van leken in plaats van medisch specialisten, bleek dat mensen zich afvroegen: ‘Waar kijk ik naar? Begrijp ik dit? Klopt dit wel? Is deze informatie eigenlijk wel betrouwbaar?’

MENSEN BEOORDELEN ONDUIDELIJKE INFORMATIE ALS MINDER BETROUWBAAR.

Polio visualisatie 1

DEZELFDE GEGEVENS GEPRESENTEERD IN EEN HELDERE VISUALISATIE
[WALL STREET JOURNAL]

Data is een wetenschap. Data communiceren een skill.
Een skill die we allemaal moeten leren in een wereld waar alles draait om data.

HARVARD BUSINESS REVIEW

Het was naast Snow’s microbiologische ontdekking, vooral de veranderkracht van zijn doordachte dataverhaal die zorgde voor een enorme mijlpaal in de geschiedenis van de Britse volksgezondheid. Het wordt nu gezien als het begin van de epidemiologie (het voorkomen van uitbraak van ziekten tussen menselijke populaties).

Dr John Snow waterpomp - Data storytelling

Een enquête onder Britse artsen in 2003, noemde Snow de grootste medicus aller tijden. Natuurlijk vanwege zijn medische ontdekking, maar vooral ook vanwege de invloed die hij had door belangrijke nieuwe data inzichten te communiceren op een manier die de medische wetenschap en beleidsmakers deed overtuigen en aanzette tot het ondernemen van belangrijke actie.

 

Om zijn ideeën en boodschappen onder een breed publiek te verspreiden gebruikte Snow verschillende gedrukte pamfletten.

 

Data is een wetenschap. Data communiceren is een vaardigheid. Een skill die we allemaal kunnen leren. Data storytelling is de skill om essentiële inzichten uit data te destilleren en die belangrijke nieuwe inzichten te communiceren op een manier die decision makers helpt betere beslissingen te nemen.

 

Wil je meer weten over de veranderkracht van data storytelling? Hier lees je meer.