MENU SLUITEN
Waarom is visueel communiceren en presenteren ineens zo belangrijk?

Waarom is visueel communiceren en presenteren ineens zo belangrijk?

 

Wat maakt mensen zo enthousiast over visuele informatie? En waarom zijn bedrijven ineens zo geïnteresseerd in datavisualisatie en staat het onderwerp zo hoog op de agenda van de C-suite? Is het belangrijk voor mijn werk? Moet ik er tijd in investeren? Waarom visualiseren medisch specialisten? Is visueel communiceren en presenteren nu echt belangrijk? Daar zijn verschillende redenen voor. Dit zijn de belangrijkste.

DOOR: ERIC JANSSEN

26 OKTOBER 2019

LEESTIJD: 9 MINUTEN

1. Omdat het werkt

De laatste jaren is veel cognitief neuropsychologisch onderzoek gedaan naar de werking van het brein en hoe de mens informatie begrijpt. Uit dat onderzoek is gebleken dat het visualiseren van informatie bijzonder effectief is. De beste manier om dat te laten zien is aan de hand van een voorbeeld. Het eerste is een voorbeeld van een uitgeschreven tekst van wat we moeten doen in geval van brand in een hotel. Het tweede voorbeeld (swipe naar links) bestaat uit dezelfde gegevens, maar dan gevisualiseerd. Welke werkt beter?

Visuele informatie kunnen mensen effectiever gebruiken

Beelden worden anders verwerkt door het menselijk brein dan tekst. Ons brein kan beelden sneller verwerken dan tekst. Verder onthouden we gemiddeld maar 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien en doen. Visuele communicatie is daarmee vele malen effectiever dan het communiceren in de vorm van cijfers en tekst. We begrijpen visuele informatie sneller, onthouden het beter en kunnen het daardoor effectiever gebruiken.

2. Voorkomt miscommunicatie

Geen enkele andere informatie is kritischer dan kwantitatieve gegevens. Cijfers laten zien wat er gebeurt in een organisatie. Hoe we presteren en hoe we dingen beter kunnen doen. Om daarover te vertellen worden getallen en bedragen soms in zinnen gebruikt. Dat noemen we ‘statistische zinnen’. Het gebruik van statistische zinnen leidt niet alleen tot slechte communicatie, maar vaak zelfs tot miscommunicatie. Statistische tekst kunnen we ook vervangen door visuele informatie. Visuele informatie is voor mensen gemakkelijker te begrijpen dan statistische tekst, omdat ze geen bedragen uit eerdere zinnen hoeven te onthouden om te vergelijken. Ook hoeven ze niet te letten op zinsopbouw en hoeven ze onderwerpen en werkwoorden niet te ontleden om de informatie te begrijpen: [swipe]

3. Belangrijk voor de samenleving

Om snel een grote hoeveelheid complexe informatie te kunnen begrijpen is een effectievere manier van communiceren nodig dan de lange teksten die we gewend waren uit het verleden. Belangrijke nieuwsmedia als de New York Times en de Washington Post zien informatievisualisatie als de oplossing voor dat probleem en zetten al jaren vol in op visuele journalistiek. En met succes. Want de lezer wordt steeds kritischer. Mensen willen tegenwoordig snel geïnformeerd worden. Ze accepteren de lange teksten niet meer. Ook Nederlandse media zien de impact die visuele journalistiek heeft. NOS en het Financieele Dagblad liepen aanvankelijk voorop, maar tal van andere media presenteren nu nieuwsdata in de vorm van visuele informatie. Bedrijven en andere organisaties zien die ontwikkeling ook en proberen er competitief voordeel uit te halen.

Over een periode van de laatste 10 jaar laat Google Trends wereldwijd een sterk stijgende belangstelling zien voor het zoekbegrip ‘data visualization’. Visuele informatie wordt de norm als het gaat om effectieve communicatie.

Datavisualisatie in het Financieele Dagblad
DATAVISUALISATIE IN HET FINANCIËELE DAGBLAD

4. Brengt discussie op gang

Mensen beargumenteren standpunten en gebruiken daarbij steeds vaker visuele informatie. Ze gebruiken datavisualisatie om hun punt te bewijzen. ‘De data liegen niet.’

Datavisualisatie-klimaatverandering-BBC
DATAVISUALISATIE WORDT GEBRUIKT OM STANDPUNTEN TE BEWIJZEN
Als een executive manager tegenwoordig een verwarrende lijngrafiek ziet die rechtstreeks uit Excel in een presentatie is geplakt, vraagt ze zich af waarom die niet meer lijkt op die eenvoudige bruikbare grafiek in haar fitness-app.

HARVARD BUSINESS REVIEW

5. Betere beslissingen onder druk

Mensen die gediagnosticeerd worden met een ernstige ziekte ervaren dat doorgaans als een ingrijpende gebeurtenis in hun leven en het is aanleiding voor veel vragen. Steeds meer medisch specialisten gebruiken visualisatie van data om patiënten beter uit te leggen wat hun kansen zijn. Een heldere visuele weergave van de overlevingskansen bij een ingreep helpt mensen betere beslissingen nemen.

DATAVISUALISATIE MEDISCH SPECIALISTEN
OM PATIËNTEN TE HELPEN BETERE BESLISSINGEN TE NEMEN GEBRUIKEN MEDISCH SPECIALISTEN VISUELE INFORMATIE

6. Bedrijven vinden het belangrijk

Organisaties die investeren in datavisualisatie zullen het beter doen dan organisaties die dat niet doen. Er zijn drie zichtbare trends die zorgen voor een groeiende vraag naar datavisualisatie in het bedrijfsleven. In de eerste plaats worden gegevensverzamelingen steeds complexer. Het is daarom des te belangrijker om resultaten van gegevensanalyses inzichtelijk te maken voor managers en bestuurders. Verder worden organisaties steeds meer gestuurd op realtime en bijna-realtime gegevens. Bestuurders, managers en teams hebben behoefte aan dynamische dashboards in plaats van rapporten. Ten derde zijn er steeds meer gegevens nodig voor de besluitvorming in alle delen van een organisatie, en een goede visualisatie ondersteunt dat doel door de informatie tot leven te brengen op een manier die begrijpelijk is voor iedereen. Ook voor mensen die niet ervaren zijn op het gebied van data-analyse.

Effectief data communiceren en presenteren is een belangrijke set van vaardigheden voor managers en professionals. Het is  essentieel voor het zetten van de laatste stap in het inbedden van nieuwe inzichten in de bedrijfscultuur. In een wereld waarin alles draait om data, investeren steeds meer organisaties in deze belangrijke vaardigheden voor hun professionals.

Organisaties die investeren in strategisch communicatie design zullen het beter doen dan organisaties die dat niet doen. Zij zullen kansen ontdekken in al die data die ze verzamelen. Organisaties die niet investeren zullen die kansen missen.

PROFESSOR ROBERT AUSTIN
COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL

Tesla: besluiten op basis van feiten, niet op basis van intuïtie

Autofabrikant Tesla verzamelt terabytes aan ruwe data van sensoren die ze op de auto’s hebben gemonteerd. Die data op zichzelf zijn waardeloos, daarom visualiseert Tesla al die gegevens. Tesla wil er patronen in ontdekken en nieuwe inzichten krijgen. Die nieuwe kennis gebruiken ze om de manier waarop Tesla haar auto’s verkoopt, auto’s bouwt en klanten tevreden stelt, steeds verder te verbeteren.

Onderstaande visualisatie toont de bandenspanning die Tesla verzamelt van een bepaald type Tesla. Er is niet veel voor nodig om te zien wanneer Tesla-rijders hun banden pompen, welke band het zachtst is en welke het hardst. Deze trends zijn niet zichtbaar in de data, daarom maakt Tesla ze visueel. Bedrijven als Tesla, Netflix, Google en Apple zijn erg succesvol met het visualiseren van data om de wereld van klanten beter te begrijpen. Voor Tesla veranderde het de manier waarop ze auto’s ontwikkelen, bouwen en verkopen: op basis van feiten, niet op basis van intuïtie.

Tesla Datavisualisatie, B&F
TESLA GEBRUIKT DATAVISUALISATIE OM PRODUCTEN TE KUNNEN VERBETEREN EN TE INNOVEREN

7. Duidelijke visuele informatie wordt beschouwd als betrouwbaar

We visualiseren allemaal steeds vaker informatie. Onderzoek wijst nu uit dat als we dat niet goed doen, mensen onze informatie beoordelen als ‘minder betrouwbaar’.  Niet jij als presentator van de informatie wordt gezien als minder betrouwbaar, maar mensen beoordelen de informatie zélf als minder betrouwbaar.

Grafiek A werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, een tijdschrift voor medisch specialisten. Door dezelfde informatie voor te leggen aan een publiek van leken bleek dat mensen zich afvroegen: ‘Waar kijk ik eigenlijk naar? Begrijp ik dit? Klopt dit wel? Is deze informatie eigenlijk wel betrouwbaar?’

ONDUIDELIJKE INFORMATIE WORDT DOOR MENSEN BEOORDEELD ALS MINDER BETROUWBAAR

Polio visualisatie 1

DEZELFDE GEGEVENS GEPRESENTEERD IN EEN HELDERE VISUALISATIE [WSJ]