Cijfers omzetten in actie? Hoe story helpt
Ongeacht onze rol, functie of sector waar we in werken, we merken allemaal dat het communiceren van cijfers een steeds belangrijker deel van ons werk wordt. We rapporteren over wat onze laatste score was in het klanttevredenheidsonderzoek of hoeveel we deze maand onder budget zijn gebleven. Of wat we hebben geïnvesteerd in opleiding dit jaar. De manier waarop we die cijfers communiceren is belangrijk, want het bepaalt hoe anderen die cijfers interpreteren en wat ze ermee zullen doen. Maar omdat cijfers niet voor zichzelf kunnen spreken, hebben we een manier nodig die ons helpt ze beter uit te leggen zodat anderen weten wat ze ermee kunnen doen. Die manier is er en heet Storytelling.
Storytelling lijkt een toverwoord te worden. Maar dat is het natuurlijk niet. Evenmin is storytelling een hippe trent die vanzelf wel weer voorbij gaat. Storytelling heeft ook niets te maken met cijfers mooier maken dan ze in werkelijkheid zijn of, zoals wel eens gedacht wordt, het vertellen van een verhaaltje opgeleukt met wat cijfers. Storytelling is ook niet nieuw, het is er altijd geweest. Wel is het zo, dat nu het communiceren van cijfers en data steeds belangrijker wordt, de term storytelling ook meer en meer in zwang raakt.

Geen enkele andere informatie is kritischer dan de cijfers. Cijfers laten ons zien wat er gebeurt en hoe onze organisatie het doet. Cijfers laten ons zien hoe en waar we het beter kunnen doen. Tegelijkertijd realiseren we ons meer en meer dat cijfers communiceren op een effectieve en overtuigende manier niet vanzelf gebeurt. Als we willen dat mensen iets met onze cijfers doen, zullen we cijfers een stem moeten geven. En daar kan storytellings ons bij helpen. Storytelling met cijfers is een methode waarbij we betekenis koppelen aan de cijfers en ze presenteren in een vaste herkenbare en duidelijke structuur.
De manier waarop we cijfers communiceren is belangrijk, want het bepaalt hoe anderen die cijfers zullen interpreteren en wat ze ermee zullen doen.
Chip en Dan Heath, professors aan de Stanford universiteit, onderzoeken hoe goed mensen informatie kunnen verwerken en onthouden. In hun boek Made to Stick vertellen ze over een wetenschappelijk experiment dat ze deden onder studenten om te testen hoe goed ze droge feiten konden onthouden versus een verhaal. In een presentatie van een minuut somde de ene groep studenten een aantal feiten op en de andere groep vertelde dezelfde feiten, maar koppelde er betekenis aan. Slechts 5% van de studenten had de droge feiten onthouden tegenover 63% de feiten in de vorm van verhaal. Studenten konden de verhalen beter onthouden, omdat hun emoties werden geactiveerd. En van die wetenschap maakt storytelling gebruik.

Als we cijfers daarnaast presenteren in een duidelijke herkenbare verhaalstructuur die ingaat op de 1) huidige situatie, 2) het probleem en 3) de oplossing, hebben we een krachtige tool in handen om cijfers beter uit te leggen en mensen te inspireren tot actie.
Toepassing van de verhaaltechniek zorgt er namelijk voor dat het menselijk brein informatie sneller kan verwerken en beter kan onthouden. Dat helpt ons belangrijke informatie makkelijker te delen met anderen, waardoor de totale impact van de boodschap alleen maar groter wordt. Verhaal helpt mensen te begrijpen hoe ze met de acties van vandaag de cijfers van morgen kunnen verbeteren. Nieuwe ideeën (die voortvloeien uit cijfers en data) zullen ze daardoor sneller omarmen.

Cijfers, data en ideeën communiceren op een effectieve en overtuigende manier is een skill die we allemaal hard nodig hebben. Juist nu. BF. SkillsLab is een open leerplatform en helpt met tips en tools. SkillsLab is te volgen op Linkedin.