MENU SLUITEN
Datageletterdheid is kunnen werken en communiceren met data.
ONDERZOEK FORRESTER:

Data skills: sleutel tot betere beslissingen

Organisaties zien steeds meer de kracht van data. Ze verzamelen en verwerken dan ook meer gegevens dan ooit tevoren. Echter veel organisaties hebben moeite om die enorme hoeveelheid data effectief te gebruiken voor betere en snellere besluitvorming en het halen van bedrijfsdoelen. Onderzoeksbureau Forrester deed onderzoek naar datagedreven besluitvorming in organisaties. Dit zijn enkele belangrijke uitkomsten uit dat onderzoek.

Slimme organisaties investeren in data skills

 

In 2022 publiceerde onderzoeksbureau Forrester de resultaten van een onderzoek naar datagedreven besluitvorming in organisaties. Conclusie: ‘slimme organisaties hebben gezien dat investeren in data skills onder medewerkers essentieel is om de besluitvorming te verbeteren’.

Data skills is de vaardigheid om essentiële inzichten uit data te halen en die effectief te communiceren, zodat anderen weten wat ze ermee moeten doen. Data skills omvat:
  • Kritische denkvaardigheden om data te analyseren, te begrijpen en er beslissingen mee te nemen.
  • Creatieve denkvaardigheden om te bedenken welke acties nodig zijn om waarde te creëren voor de organisatie.
  • Communicatievaardigheden om uit te leggen wat de impact is op de organisatie van zichtbare ontwikkelingen in de data .

Het hebben van veel data of het beschikken over veel informatiedashboards is niet voldoende om datagedreven beslissingen te nemen. Data nemen geen beslissingen, mensen doen dat. ‘Alleen door data skills organisatiebreed te ontwikkelen kunnen organisaties betere beslissingen nemen, meer innoveren en een betere klant- en werknemerservaring realiseren’. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. Andere belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn:

  1. data skills creëren waarde voor de organisatie
  2. data skills worden steeds belangrijker in ons werk
  3. data skills zijn van groot belang voor alle medewerkers
  4. medewerkers krijgen niet de training die ze nodig hebben
  5. gebrek aan data skills bemoeilijkt datagedreven besluitvorming

1. Data skills creëren waarde

 

Investeren in het verbeteren van data skills in alle afdelingen levert organisaties significant veel voordeel op, concludeert het onderzoek. Verbeterde besluitvorming, hogere productiviteit, meer innovatie, lagere kosten, een betere klantervaring, betere medewerkerstevredenheid, behoud van talentvolle medewerkers en hogere bedrijfsresultaten voeren de lijst aan van belangrijkste voordelen. Organisaties die investeerden in goed ontwikkelde trainingsprogramma’s rapporteerden voordelen die wel 10% tot 50% hoger lagen dan minder goede scholingsinitiatieven.

Succesvolle data-gestuurde organisaties onderscheiden zich volgens Forrester door ook buiten de traditionele data science afdelingen, data skills trainingen aan te bieden.

2. Data skills steeds belangrijker

 

Decision makers en medewerkers zijn het erover eens dat data skills steeds belangrijker worden in ons werk. Decision makers noemen data skills zelfs als belangrijkste vaardigheid die medewerkers in hun team nodig hebben om hun werk goed te doen. Medewerkers denken er net zo over: data skills staan ook bovenaan hun lijst van meest essentiële skills. Naarmate organisaties hun datagedreven cultuur verder ontwikkelen, zullen de verwachtingen en eisen t.a.v. data skills alleen maar hoger worden. Volgens het onderzoek zal in de komende drie jaar het ontwikkelen van data skills in hun team hoogste prioriteit krijgen van decision makers.

Cruciale bedrijfsinformatie die we voorleggen voor het nemen van kritische bedrijfsbeslissingen zullen we moeten presenteren op de meest informatieve en deskundige manier zodat de CEO, die uit een totaal andere meeting komt die ging over een heel ander onderwerp, direct kan begrijpen waar het om gaat en in staat is snel de juiste beslissingen te nemen.

82% van alle decision makers verwacht minimaal een basisniveau data skills van alle medewerkers in de afdeling

Data skills organisatie breed ontwikkelen, is de sleutel tot betere beslissingen, meer innovatie en hogere bedrijfsresultaten.

ONDERZOEK NAAR DATA-GEDREVEN BESLUITVORMING IN ORGANISATIES
FORRESTER RESEARCH

3. Data skills van groot belang voor alle medewerkers

 

Data skills waren voorheen alleen belangrijk voor data specialisten, maar zijn nu een must have skill voor medewerkers in de hele organisatie. Decision makers in alle afdelingen zien data skills nu als belangrijkste vaardigheid voor het succes van hun team.

Ook medewerkers van alle afdelingen – waaronder Finance, HR, IT en operations – noemen data skills als de belangrijkste vaardigheid voor succes in hun functie.
87% van alle decision makers vindt data skills belangrijkste vaardigheid voor het team

4. Medewerkers krijgen niet de training die ze nodig hebben

 

Veel organisaties vertrouwen op initiatieven op afdelingsniveau of schuiven de verantwoordelijkheid voor bijscholing door naar de medewerkers zelf. Ondanks de toenemende druk om data effectiever te gebruiken voor betere beslissingen, leren veel medewerkers niet de skills die ze nodig hebben om dat goed te doen te doen.

5. Gebrek aan data skills bemoeilijkt datagedreven beslissingen

 

De grote kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en de trainingen die medewerkers daadwerkelijk krijgen, vormt echt een probleem voor het realiseren van de datagedreven cultuur die veel organisaties zich wensen. Een veelzeggend voorbeeld: 69% van de decision makers zegt dat een gebrek aan data skills onder medewerkers hen ervan weerhoudt om data effectief te gebruiken bij het nemen van beslissingen.

Geen effectief gebruik data bij beslissingen

Aanbevelingen

 

Volgens onderzoeksbureau Forrester wordt voor steeds meer organisaties duidelijk hoe waardevol het is als iedereen in de organisatie beschikt over steeds betere data skills. Dit zijn een aantal belangrijke aanbevelingen voor organisaties die willen werken aan het ontwikkelen van een datagedreven cultuur en datagedreven besluitvorming.

1 Creëer meer waarde voor klanten, de organisatie en medewerkers met organisatiebrede data skills training

De organisatieleiding en strategie moeten ervoor zorgen dat datatraining relevant en effectief is voor iedereen. Van nieuwkomers tot ervaren medewerkers op alle afdelingen en in alle functies. Medewerkers staan te popelen om data skills te leren, want die stellen hen in staat om meer impact van hun werk terug te zien en dat leidt tot meer voldoening.

2 Werk samen met opleidingspartners die datatraining geven, gericht op datagedreven besluitvorming 

Interne middelen en kennis zijn vaak te beperkt om een breed scala aan on-demand, persoonlijke, individuele of groepstrainingen te bieden voor specifieke rollen in de organisatie. Bedenk dat mensen niet effectief leren als ze het belang niet zien van de stof die ze zouden moeten leren. Zorg er daarom voor dat de training zo dicht mogelijk bij iemands functie staat en gericht is op herkenbare situaties uit hun dagelijks werk.

3 Ontwikkel data storytelling skills voor datagedreven besluitvorming 

Het is een enorme uitdaging om al die data te verzamelen, op te slaan en ze te analyseren. Maar een nog grotere uitdaging is het om die data effectief te gebruiken voor het nemen van strategische bedrijfsbeslissingen. Daarvoor is het nodig dat steeds meer medewerkers in een groeiend aantal functies in staat zijn om verschillende soorten data te combineren en data tot leven te brengen. Data in een organisatie tot leven brengen, vraagt om het ontwikkelen van data storytelling skills onder medewerkers. Alleen als voldoende medewerkers en leidinggevenden data storytelling skills in hun werk integreren, kunnen ze (executive) decision makers op de meest deskundige en effectieve manier informeren over belangrijke nieuwe ontwikkelingen in de data en helpen datagedreven beslissingen te nemen.

4 Training, tools en processen vormen de basis voor succesvolle datagedreven besluitvorming

Hoewel training een belangrijke manier is voor het ontwikkelen van de mindset die nodig is voor het nemen van datagedreven beslissingen, zijn ook andere factoren van belang. Meer dan de helft van de ondervraagde medewerkers geeft aan dat het hen naast de juiste data skills ook ontbreekt aan een methode en gemeenschappelijke data taal om data effectief te kunnen communiceren voor betere en snellere besluitvorming.

Alleen als er voldoende data storytelling skills zijn onder medewerkers, kunnen executive decision makers op de meest deskundige manier worden geïnformeerd om datagedreven beslissingen te nemen.

ONDERZOEK NAAR DATAGEDREVEN BESLUITVORMING IN ORGANISATIES
FORRESTER RESEARCH

Tools

 

Naast de praktische DNA-toolkit die we gebruiken in onze Data Storytelling Bootcamp, hebben we een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die je helpen mensen te overtuigen en inspireren met data. Bekijk hier onze nieuwe Tools sectie.