MENU SLUITEN
CWT innoveert en verbetert diensten door data effectief te communiceren

Hoe Wagonlit data effectief communiceert voor meer innovatie

 

Carlson Wagonlit Travel combineert data, analyse, visualisatie en effectieve communicatie om diensten te verbeteren en te innoveren.

CASE STUDY

CHALLENGE

Wagonlit beschikt over enorme hoeveelheden data, maar hoe gebruiken ze die data om diensten te verbeteren? 

OUTCOME

Door data tot leven te brengen – in de vorm van verhaal – kan Wagonlit echte verandering in gang zetten en zorgen voor meer innovatie. 

Data moeten we omzetten in actie

Catalin Ciobanu is directeur Global Product Innovation bij Carlson Wagonlit Travel (CWT). CWT is een succesvol bedrijf dat wereldwijd actief is in zakenreizen, vergaderingen en evenementen. Ciobanu gebruikt data om diensten van Carlson te analyseren en verbeteren. Ciobanu: ‘We gebruiken datavisualisatie om ruwe data te vertalen naar nieuwe inzichten. Maar het houdt voor ons niet op als de data zijn geanalyseerd. Als we kansen willen benutten, zullen we met die nieuwe inzichten iets moeten doen. We zullen data moeten omzetten in acties voor de organisatie’.

Data in Excel tabellen bieden geen inzicht

Ciobanu analyseert gegevens over reisstress en presenteert de resultaten aan het bestuur van CWT. Hij zoekt patronen en verbanden in een database van meer dan 80 miljoen reisboekingen. Als voormalig natuurkundige heeft hij geleerd om visueel te denken. “Als natuurkundigen analyseerden we enorme datasets en die data konden we niet begrijpen als we ze niet eerst visualiseerden. Toen ik bij Carlson Wagonlit kwam, waren de gegevens aanvankelijk verzameld in tabellen in Excel. Daar kon ik natuurlijk geen belangrijke inzichten uit krijgen”.

Niemand had ooit eerder dit inzicht gekregen

Ciobanu: ‘Iedereen bij CWT (18.000 medewerkers over 145 landen) ging er tot dan toe van uit dat reisstress een positieve correlatie kende. Het oude idee was dat hoe meer we reizen, hoe meer stress we ervaren. Door Excel tabellen te vervangen door visualisaties kregen we echter een compleet nieuw inzicht. Het was heel duidelijk te zien dat stress bij mensen die weinig reizen alle kanten op ging en dat stress normaliseert naarmate mensen meer reizen. Niemand had ooit eerder dit inzicht gekregen op basis van de data’.

Reisstress. CWT

Data hebben een stem nodig

‘Er wordt wel eens gezegd ‘de data spreken voor zichzelf’. Maar de waarheid is dat data zichzelf niet communiceren. Het is mijn taak om nieuwe data-inzichten een duidelijke stem te geven. En dat vereist creatief denken. Met creatief bedoel ik niet ‘creatief zijn met cijfers’ of het toelaten van bias in onze algoritmen of feitelijke conclusies. Nee, creatief denken gebruik je nádat je er zeker van bent dat de werkelijkheid wordt weergegeven in de data. Creativiteit is dan nodig om te bedenken welke acties moeten volgen’.

Effectief data communiceren is weten wie de decision maker is en je communicatie afstemmen op wat zij belangrijk vinden.

CATALIN CIOBANU
DIRECTEUR GLOBAL PRODUCT INNOVATION
CARLSON WAGONLIT TRAVEL

Communiceren aan decision makers

‘Data vertalen naar een advies voor executives, vereist meer dan het laten zien van de data in een grafiek. Die grafiek is slechts het begin. Vaak zetten we de complexe grafieken die we gebruiken om data te analyseren zelfs om naar andere meer heldere grafieken, waarin we onze inzichten uitleggen. Decision makers moeten veel beslissingen nemen in vaak korte tijd. Ze willen niet eerst moeten bediscussiëren wat er nou precies staat in een grafiek. Ze willen nieuwe inzichten snel kunnen begrijpen, om allemaal dezelfde conclusie te kunnen trekken en vervolgens de acties te bespreken die moeten gebeuren. Alleen door data effectief te communiceren kunnen we mensen in de organisatie overtuigen, motiveren en inspireren tot actie. Effectief data communiceren is weten wie de decision maker is en je communicatie afstemmen op wat zij belangrijk vinden. CWT opereert in een snel veranderende omgeving, daarom moeten bestuurders snel de juiste beslissing kunnen nemen. Hoe hoger het beslissingsniveau, des te meer gestructureerd en beknopt een aanbeveling dient te zijn’.

CATALIN CIOBANU: MIJN ROL IS OM KENNIS OVER TE BRENGEN