MENU SLUITEN

Hoe kunnen we data storytelling gebruiken om diensten te innoveren?

Een toonaangevende ontwikkelaar van woonconcepten helpen belangrijke nieuwe inzichten uit een enorme berg data te halen en die te vertalen naar innovatieve nieuwe diensten.

CLIENT

Fuzer,  integrale woonconcepten
Amvest, ontwikkelaar van woningen en woongebieden

VRAAG

Help het Fuzer management team meer datagedreven te werken, denken en innoveren.

OPLOSSING

Introduceer de DNA-methode om de skills en mindset te ontwikkelen die nodig zijn voor het nemen van innovatieve datagedreven beslissingen.

FEEDBACK CLIENT

‘We kunnen nu die enorme hoeveelheid data vertalen naar acties die bijdragen aan innovatie en het realiseren van onze organisatiedoelen’.

Data bieden een schat aan informatie

 

Fuzer van Amvest is toonaangevend in Nederland als het gaat om het bedenken van nieuwe woonconcepten en toepassen van moderne technologie. Ze gebruiken technologie om geïntegreerde en levendige communities te creëren. Fuzer past zich aan aan nieuwe maatschappelijke trends en verbetert de tevredenheid van huurders door middel van communicatie en het meten van de impact van hun diensten.

Fuzer is opgericht in 2020 met de overtuiging dat comfortabel wonen meer is dan alleen een huis. ‘Wij bouwen een thuis, geen huizen’, zegt Karin van der Ven. Karin is directeur bij Fuzer en sprak met Data SkillsLab over Fuzer’s ambities: ‘we gebruiken data en technologie om geïntegreerde woonervaringen en levendige gemeenschappen te creëren. We maken gebruik van analyse, informatiedashboards en artificial intelligence. Dat zorgt ervoor dat we veel data hebben. Heel veel data. Maar we merken ook dat we nog steeds niet het volle potentieel uit al die data halen. We willen data effectief kunnen inzetten in onze besluitvorming. Enerzijds willen we data van klantervaringen inzetten voor nog meer en en nog betere wooninnovaties. En anderzijds hebben we goedkeuring nodig van investeerders en andere stakeholders. Maar hoe doe je dat? Hoe krijg je een heel team zover, dat ze ook echt datagedreven gaan denken, werken en beslissen? Hoe kunnen we data gebruiken om key decision makers beter te overtuigen?’

Ralph Brals (operationeel manager): ‘het ontbrak ons aan een proces om die gegevens over de tevredenheid van klanten te combineren met creatieve nieuwe ideeën en die te vertalen naar glasheldere aanbevelingen aan onze directie. Dat is jammer, want al die data bieden een schat aan informatie voor tal van innovaties’.

Ik wil een team bouwen dat datagedreven werkt, denkt en innoveert.

KARIN VAN DER VEN
DIRECTEUR FUZER

Niet elke innovatie hoeft een grote disruptie in de markt te zijn. Veruit de meeste innovatieve startups en zelfs grote organisaties hanteren een vorm van een Lean methodiek. En die bestaat uit het continu aanbrengen van kleine verbeteringen. Opgeteld over een langere periode zorgen al die kleine verbeteringen samen voor de nodige innovatie. Welk innovatiemodel je als organisaties ook kiest, data vormen altijd de basis. Want zonder data weten teams niet wat ze moeten verbeteren en of hun verbeteringen wel succesvol waren.

Data vertalen naar actie

 

Data SkillsLab introduceerde de DNA-methode bij Fuzer. DNA staat voor ‘van Data Naar Actie’, een praktische methode die teams de tools en processen in handen geeft, die ze nodig hebben om essentiële inzichten uit data te kunnen halen en data om te zetten naar innovatieve verbeteracties voor de organisatie. Belangrijk onderdeel van de methode is het ontwikkelen van data storytelling skills. Dat is een communicatie techniek die onmisbaar is in situaties waar teams data gebruiken om zakelijke beslissingen te nemen.

Ralph Brals: ‘De voorbeelden, het proces en de toolkit zijn heel uitgebreid. Heel duidelijk en direct te gebruiken in mijn werk. Ik heb geleerd dat er verschillende typen decision makers. In de organisatie en ook daarbuiten. Klanten bijvoorbeeld. Ze hebben allemaal hun eigen informatiebehoefte. Nu ik dat weet, kan ik denken vanuit de decision maker, weet ik wat ze nodig hebben en kan ik ze beter informeren en kunnen zij op grond van de data betere beslissingen nemen’.

Karin van der Ven: ‘we hebben met ons management team een praktisch proces geleerd waarmee we essentiële inzichten uit data kunnen halen. We zijn nu in staat die enorme berg ruwe data om te buigen naar strategische aanbevelingen en uitvoerbare acties. Dit is ontzettend waardevol voor ons team en de hele organisatie’.

Met deze skills in ons team kunnen we de impact van data nu helder uitleggen aan decision makers en andere stakeholders. Dat helpt hen betere en snellere beslissingen te nemen, waardoor we onze klanten nog beter kunnen bedienen.

KARIN VAN DER VEN
DIRECTEUR FUZER