MENU SLUITEN
Cijfers helder uitleggen tip 1

Tip 1: Kies een duidelijke grafiek die iedereen begrijpt

 

Tools voor het analyseren van data worden met de dag geavanceerder. Functies als drill down, drill through, data mining en slice en dice stellen ons in staat om data nog beter te analyseren. Met een druk op de knop genereren ze een pareto diagram, histogram, box plot of een frequentiepolygoon. Allemaal bruikbare grafieken die ons helpen data te visualiseren en er kansen of risico’s in te ontdekken.

Maar als het aankomt op het uitleggen van de actie die we adviseren op grond van wat de data laten zien, creëren we de meeste impact door die boodschap te communiceren op de meest duidelijke visuele manier. Gebruik voor het effectief communiceren van belangrijke data zoveel mogelijk duidelijke grafieken die iedereen kent: een kolom-, lijn- of cirkeldiagram.

Gebruik deze grafieken om te analyseren

Kies deze grafiek om data te analyseren

Complexe grafieken doen prima hun werk bij het analyseren van cijfers. Maar om cijfers uit te leggen zijn ze minder geschikt om dat ze het belangrijkste idee vaak niet duidelijk genoeg laten zien.

Gebruik deze grafieken om uit te leggen

Kies deze grafiek om data uit te leggen

Iedereen kan de informatie in deze grafieken gemakkelijk begrijpen:

  • lijngrafiek (verandering in de tijd)
  • kolommengrafiek (hoeveelheid van iets)
  • cirkel diagram (de verhouding in procenten).

Daarom zijn ze bijzonder geschikt om belangrijke data uit te leggen.

Baanbrekende ideeën met grote impact op organisaties worden meestal gecommuniceerd in opvallend eenvoudige grafieken.

Deze post is de eerste in een serie korte tutorials die we wekelijks delen in de SkillsLab. Tips die je helpen belangrijke data duidelijker uit te leggen en de impact van je boodschap te vergroten.