MENU SLUITEN
Abstracte cijfers betekenis geven

Data betekenis geven: van geld naar schoon drinkwater

 

 

Getallen die we lezen in het nieuws lijken met de dag groter te worden en zijn voor ons menselijk brein nauwelijks nog te bevatten. 1.000 miljoen ton CO2, 1 miljard euro, 100.000 Gigabytes. Hoeveel is dat nou echt? Als we abstracte cijfers en andere data overbrengen op een manier die voor mensen herkenbaar is, dan kunnen we ze helpen die getallen beter te begrijpen.

Als we cijfers en andere data betekenis geven, kunnen mensen de ernst van een probleem of de potentie van een nieuw idee beter inschatten. Scott Harrisson gebruikt data om inspirerende verhalen te vertellen. Scott is oprichter en CEO van Charity Water, een non-profitorganisatie die zich inzet voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Als Scott het in zijn presentaties heeft over geld, rekent hij het bedrag (in zijn hoofd) direct om in het aantal mensen dat daarmee voortaan kan beschikken over schoon drinkwater en vertelt daarover. Hij praat niet over geld, maar over wat zijn organisatie met dat geld kan bereiken.

Cijfers helder uitleggen

Data zijn belangrijker dan ooit. Maar hoe communiceer je data effectief, zodat anderen sneller en betere beslissingen kunnen nemen? Geïnteresseerd in meer bruikbare tips en tools? Volg Data SkillsLab op Linkedin