MENU SLUITEN
Datavisualisatie die de wereld veranderde: grondsteen voor de wereldgezondheidsorganisatie WHO

Datavisualisatie die de wereld voorgoed veranderde: grondsteen voor de wereldgezondheids organisatie WHO

 

Datavisualisatie helpt mensen en organisaties betere beslissingen nemen. Dat is bij velen wel bekend. Maar dat datavisualisatie de levens van vele duizenden mensen heeft gered, is waarschijnlijk minder bekend. Het was Florence Nightingale die de Britse overheid in 1856 heeft doen beseffen dat betere hygiëne in ziekenhuizen noodzaak was. Door het aantal sterfgevallen op een visuele manier uit te leggen, redde ze de levens van duizenden soldaten. Met deze datavisualisatie legde ze de grondsteen voor de latere wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en veranderde daarmee de wereld voorgoed.

DOOR: ERIC JANSSEN

15 SEPTEMBER 2018

LEESTIJD: 4 MINUTEN

Enorme gegevensverzameling kon overheid niet overtuigen

Florence Nightingale is vooral bekend vanwege haar tomeloze inzet voor gewonde soldaten tijdens de Krimoorlog in 1856. Nightingale verzorgde gewonde soldaten die onder erbarmelijke omstandigheden verbleven in onhygiënische en overvolle ziekenhuizen. Ze verzamelde een enorme hoeveelheid gegevens over sterfte, ziekte en leefbaarheid in mensonterende ziekenhuizen. Ondanks die gegevensverzameling kon ze de overheid niet overtuigen meer geld vrij te maken voor betere hygiëne in ziekenhuizen.

Krachtig visueel dataverhaal

Na talloze vergeefse pogingen realiseerde Nightingale zich, dat een betere manier van communiceren nodig was om de overheid te overtuigen. In 1858 maakte ze deze datavisualisatie om de hoge sterfte aan te tonen van soldaten in het Britse leger. Met deze visualisatie maakte ze inzichtelijk dat de meeste soldaten stierven door slechte hygiëne in ziekenhuizen (grijs). En niet zoals tot dan toe werd aangenomen, door kogels aan het front (rood). De enorme gegevensverzameling kon de overheid niet overtuigen. Een krachtig gevisualiseerd dataverhaal deed dat wel. De overheid besloot direct geld vrij te maken voor het verbeteren van de hygiëne in ziekenhuizen.

Datavisualisatie van Florence Nightingale
IN DE KRIMOORLOG VIELEN MEER DODEN DOOR SLECHTE HYGIENE IN ZIEKENHUIZE (BLAUW) DAN DOOR KOGELS AAN HET FRONT (ROZE). DATAVISUALISATIE VAN FLORENCE NIGHTINGALE.

Datavisualisatie helpt beslissingen nemen op basis van feiten

Door gegevens visueel te maken ontstaat een gemeenschappelijke taal die mensen direct begrijpen. Iedereen in de besluitvorming wordt daardoor op gelijk niveau gebracht. Mensen gaan verbanden zien die ze eerder niet zagen. Sinds deze introductie door Nightingale worden in de gezondheidszorg belangrijke besluiten genomen op basis van datavisualisatie. Het stelt artsen, bestuurders en wetenschappers in staat beslissingen te nemen op grond van feiten. Feiten die ze op grond van de visualisatie nu ook echt kunnen zien.

Datavisualisatie helpt besluiten nemen op basis van feiten in plaats van intuïtie.

Meer leren?

In de serie Datavisualisatie die de wereld voorgoed veranderde leggen we uit wat de impact van datavisualisatie is geweest op belangrijke beslissingen in de wereld.

Hieronder nog meer artikelen in deze serie.